trefwoord
Anders zijn: Van uitdaging naar kracht
In een wereld die vaak vraagt om conformiteit, is anders zijn een universele ervaring die vraagt om acceptatie en begrip. Het is geen maatstaf voor gezondheid om goed aangepast te zijn aan een ernstig zieke maatschappij, zoals filosoof Krishnamurti stelde. Van kinderboeken die anders zijn vieren tot professionele gidsen voor volwassenen - de literatuur over anders zijn toont ons hoe diversiteit onze grootste kracht kan zijn.
Boek bekijken
Kinderen die anders zijn
Veel kinderen worstelen met het gevoel anders te zijn. Of het nu gaat om Dolfje Weerwolfje die plotseling verandert in een weerwolf, of Missie afbreken waarin Ties wordt gezien als anders vanwege zijn imaginaire vriend - kinderboeken helpen jonge lezers begrijpen dat anders zijn oké is.
Boek bekijken
SPOTLIGHT: Danielle Braun
Boek bekijken
Auteurs die schrijven over 'anders zijn'
Neurodiversiteit en hoogbegaafdheid
In de moderne samenleving krijgen we steeds meer begrip voor neurodiversiteit - het idee dat verschillende vormen van 'bedrading' van het brein niet als stoornissen, maar als variaties moeten worden gezien. De mens moet worden geïncludeerd in zijn eigenheid, zoals experts benadrukken.
Boek bekijken
Boek bekijken
Persoonlijke verhalen van moed
Sommige van de meest inspirerende verhalen over anders zijn komen van mensen die hun eigen reis hebben gedeeld. Het vergt moed om je ware zelf te omarmen en authentiek te zijn in een wereld die vaak vraagt om conformiteit.
Boek bekijken
Boek bekijken
Van uitdaging naar kracht
Het boek Wat de stenen ons vertellen van Clara Dupont-Monod onderzoekt wat het betekent om 'anders' te zijn in een familie context. Net als Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon, dat laat zien hoe anders zijn iemands wereldbeeld vormt.
Zonder Harry geen smartphones, zonder Harry waren we nooit naar de maan gevlogen en zonder Harry was er geen vernieuwing. Uit: Da's gek - Een antropologische kijk op 'normaal'
Boek bekijken
Hoogbegaafde kinderen Hoogbegaafde kinderen hebben baat bij erkenning van hun eigenheid. Wanneer we hun anders zijn waarderen in plaats van problematiseren, kunnen ze beter gedijen.
Conclusie: Het vieren van diversiteit
Anders zijn is geen probleem dat opgelost moet worden, maar een realiteit die gevierd moet worden. Van Danielle Braun die ons leert de 'Harry' te omarmen, tot kinderboeken die jonge lezers tonen dat anders zijn oké is - deze boeken helpen ons begrijpen dat diversiteit onze samenleving verrijkt. Ieder mens heeft een vlam, een oorsprong, een zaadje dat wil ontspruiten. En net zoals een beukennootje nooit een eikenboom kan worden, kunnen wij nooit iemand anders worden dan onszelf. In een tijd waarin de participatiesamenleving alleen werkt als iedereen mee kán doen, is het belangrijker dan ooit om anders zijn te zien als een kracht, niet als een probleem.